Hazai és nemzetközi orgonabemutatók információs portálja
Orgonabemutatók
 
Közöttünk élnek
 
Egyházak

MAGYAR  KATOLIKUS  EGYHÁZ
MAGYARORSZÁGI EVANGÉLIKUS EGYHÁZ
MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ

 
Apróhirdetések
 
Orgonás fórumok

Képtalálat a következőre: „fidelio magazin”

 
♪ 5 perces hólabda

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Baróti István búcsúztatása

M. Kovács Edit  2014.07.17. 19:46

Kárpáti József és Baróti István emlékére

M. Kovács Edit  2014.06.28. 23:38

Kedves Orgonabarátok!

Mély megrendüléssel vettük tudomásul a megmásíthatatlan, szomorú tényt, hogy a hazai orgonaélet két legendás személyisége távozott közülünk az elmúlt hetekben: Kárpáti József és Baróti István orgonaművészek egymás után, rövid időn belül hagytak itt bennünket, óriási űrt hagyván maguk után.

Az ő emlékük előtt tisztelgünk, amikor a két nagyszerű zenésszel készült interjúnkat ajánljuk az Olvasók figyelmébe:

Az 5 perces hólabda sorozat 5. cikke Kárpáti Józseffel készült, a 6. cikk pedig Baróti Istvánnal.

Emlékezzünk e két feledhetetlen orgonaművészre, akiket orgonabemutató sorozatunk keretében személyesen is megismerhettünk és szívünkbe zártuk őket.

A szerkesztők

Azinterjúsorozat jelenleg szünetel

  2011.11.01. 23:08

Kedves Érdeklődők!

A Hólabda interjúsorozat jelenleg szünetel, de elképzelhető, hogy a jövőben folytatódik -mindez idő és kapacitás kérdése.

Megértésüket köszönjük.

Üdvözlettel,

A portál önkéntes szerkesztői

11. interjú - Fassang László orgonaművésszel, a Zeneakadémia adjunktusával, a MÜPA orgonakoncertek művészeti vezetőjével

M. Kovács Edit  2009.11.19. 22:14

Fassang László budapesti zenész család gyermeke. Orgonatanulmányait 13 éves korában Baróti István irányításával kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta, ahol orgonát Gergely Ferenc és Ruppert István, zongorát Prunyi Ilona növendékeként tanult. Itt 1998-ban szerzett diplomát. Ezt követően felvételt nyert a párizsi Conservatoire National Supérieur de Musique Olivier Latry - a párizsi Notre-Dame orgonistája - által vezetett orgona-osztályába, ahol Michel Bouvard növendéke is volt. A következő tanévben az improvizáció tanszakra is sikerrel felvételizett, ahol tanárai Loic Mallié, Philippe Lefebvre, Thierry Escaich és Jean-François Zygel voltak.

2000-ben egyéves tanulmányi szabadsága alatt a Sapporói Hangversenyterem (Japán) orgonistája volt. Ekkor számos hangversenyt és mesterkurzust tartott Japánban, valamint a Sapporói Koncertterem Kern orgonáján elkészítette első orgonalemezét, amelyen Bach és Liszt művei mellett saját improvizációi hallhatók.
2003-ban ellenszavazat nélkül, kiváló minősítéssel szerzett orgona-előadói és orgona-improvizáció diplomát a párizsi Conservatoire-on; zongora-improvizáció diplomáját 2004-ben kapta meg ugyanitt. Számtalan hangversenyt adott szerte Európában, illetve Japánban és Észak-Amerikában. Többéves külföldi tartózkodása után 2004 óta Magyarországon él. Szakértőként részt vett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonájának építésében; 2006-tól a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek művészeti vezetője. Amerikai hangversenyeit 2002 óta a Karen McFarlane Artists, Inc. koncertügynökség szervezi.

A klasszikus orgonairodalom megszólaltatása mellett fontosnak tartja az improvizáció hagyományának ápolását. Ennek kapcsán igyekszik a hangszer lehetőségeit különböző zenei stílusok - jazz, illetve tradicionális zene - szintézisén keresztül is bemutatni. Ebben a szellemben rendszeresen koncertezik a hazai zenésztársadalom legtehetségesebb művészeivel, Palya Beával, Szokolay Dongó Balázzsal, Dés Andrással, Bacsó Kristóffal, valamint a nemzetközileg ismert jazz-szaxofonossal, Vincent Le Quang-gal.
2004-től a San Sebastian-i Zeneművészeti Főiskola meghívott improvizáció tanárként működik, 2008 szeptemberétől pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa.  

Díjak:

  • 2006: Liszt Ferenc-díj; Prima Díj
  • 2004: Grand Prix de Chartres Nemzetközi Orgonaverseny - nagydíj és közönségdíj
  • 2003: Első Nemzetközi Német-Francia Orgonaverseny (Windesheim) - megosztott második díj; a francia orgonaművek legjobb előadásáért járó különdíj
  • 2002: Párizs Város Negyedik Nemzetközi Orgonaversenye - improvizációs második díj; Maurice Duruflé-díj
  • 2002: Royal Bank Calgary Nemzetközi Orgonafesztivál és -verseny - improvizációs aranymedál
  • 1998: Győri Nemzetközi Orgonaverseny - második díj
  • 1993: Gárdonyi Zoltán Emlékverseny (Budapest) - első díj

(Szakmai bemutatás forrása: www.fassang.hu)

Hólabda sorozatunk keretében ma Fassang Lászlót hívtuk fel Pálúr János ajánlására, hogy feltegyünk neki pár kérdést.

1. Kedves Laci, hogy vagy, mivel foglalkozol éppen?

- Köszönöm, jól vagyok. Ezekben a percekben éppen komponálással foglalkozom, orgonadarabot írok, melyet  hamarosan a MÜPA-ban mutatok be. Itt ülök a  zongoránál, körülöttem egy csomó kottapapír, és ezen a művön dolgozom,  ebbe fektetem jelenleg a legtöbb energiát.

10. interjú - Pálúr János orgonaművésszel, a Zeneakadémia orgona szakvezető- és improvizáció tanárával

M. Kovács Edit  2009.11.08. 22:48

Pálúr János a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakvezető- és improvizáció tanára (1998-), a Fasori Református Templom orgonistája (1997-). Orgona tanulmányait Baróti István, Lehotka Gábor és Olivier Latry növendékeként végezte a budapesti Zeneakadémián és a párizsi Conservatoire „perfectionnement” ciklusán. Előadóművészi teljesítményét több orgonaversenyen is első díjjal jutalmazták. Nevéhez fűződik a mecheleni Flor Peeters verseny 1. díja (1990), a budapesti Gárdonyi Zoltán verseny 1. díja (1991), Párizs Városának Nagydíja (a Grand Prix de Paris) és a párizsi nemzetközi orgonaverseny Különdíja (1997). Európa 12 országában, az Orosz Föderációban, az Egyesült Államokban és Japánban adott hangversenyeket. CD felvételei között szerepel Schumann és Duruflé összes orgonaműve. (Szakmai bemutatás forrása: www.wikipedia.org)

Pálúr Jánost Budavári Attila orgonaépítő mester ajánlására kerestük meg kérdéseinkkel. A beszélgetésre 2009. november 7-én, a Zeneakadémián került sor, a ZAK orgona tanszékének épületbúcsúztató koncertje előtti percekben.

 

1. Kedves János! Köszönjük, hogy elfogadtad megkeresésünket. Engedd meg, hogy megkérdezzem az orgonabarátok nevében, hogy vagy, hogyan telt el a nyár, milyen feladataid voltak a közelmúltban? 

- Nos, egy ilyen kérdést át kell gondolnom, hiszen nem mindegy, hogy az elmúlt 1 hónapra, 3 hónapra vagy az elmúlt fél évre kérdezel rá. Gyakran vagyok vele úgy, hogy már nem is tudom, mi történt az év első felében, mert olyan nagyot fordul a világ, különösen, ha a feladataimat nézem. Az egyik koncert feledteti a másikat, és mindig aktuálisan arra emlékszem a legjobban, amelyiken éppen túl vagyok, de talán még inkább koncentrálok a még előttem álló koncertekre. Tehát, ha a nyárig visszamegyünk, akkor az idei év – mivel minden év más számomra, de szerintem az összes többi kollégám is így van ezzel – abban volt különleges, hogy eljutottam Japánba.

Hamarosan... 9. interjú - Budavári Attilával, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. vezetőjével

M. Kovács Edit  2009.11.05. 20:14

Kedves Olvasóink!

Budavári Attila 2 hetes külföldi útja miatt - az orgonaépítő mesterrel egyeztetve -  az interjút egy későbbi időpontban készítjük el.

Ám addig is, hogy ne álljon le a sorozat, megkértük Budavári Attilát, nevezze meg, kinek gurítaná tovább a hólabdát, és a sorozatot az általa ajánlott orgonaművésszel vagy orgonaépítővel folytatjuk. A Budavári Attilával  hazatérte után készülendő interjút pedig  utólag beillesztjük ide.

Budavári Attila  Pálúr János orgonaművészt, a Zeneakadémia orgona tanszakának adjunktusát, a fasori református templom orgonaművészét ajánlotta következő interjúalanyunként.

Pálúr Jánossal 2 nap múlva, november 7-én, szombaton beszélgetünk aktuális feladatairól, terveiről.

8. interjú - Kocsi György teológussal, főiskolai docenssel, plébánossal

M. Kovács Edit  2009.11.03. 19:31

Kocsi György 1955-ben született Borszörcsökön. Középiskolai tanulmányait a  győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban végezte, ahol Ruppert István orgonaművész, zeneakadémiai adjunktussal együtt Jáki Teodóz tanítványa volt.  Teológiai tanulmányait Győrön kívül Budapesten és Tübingenben végezte, ahol orientalisztikát és egyiptológiát is tanult.  Teológiai tanulmányainak elvégzése után Búcsúszentlászlón, Nagyatádon és Iharosban szolgált 1998-as Zamárdiba való áthelyezéséig.  Jelenleg a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola prefektusa, főiskolai docense és teológia tanára. A Főiskolán ógörögöt, bibliai hébert, ószövetség keletkezéstörténetet, módszertant tanít, korábban pedig bibliaismereteket és retorikát is oktatott. 1990 és 1995 között Németországban, Tübingenben élt,  lelkipásztorkodott és nyelveket tanult. Számos  német nyelvű munkát lefordított már, s emellett folyóiratokban publikál, jegyzeteket ír. Megjelent fordításai közül néhány: Milyennek akarta Jézus a közösséget, A Passió eseményei. Álmok az egyházról, Haragos visszatekintés az államra. Kocsi Györggyel megjelent egy interjúkötet is 1998-ban, Jézus szeretetéért címmel a Kairosz Kiadó Miért hiszek? sorozatában. Otthonos a magyar- és a világirodalomban, szívélyes barátság fűzte Polcz Alainehez és férjéhez, Mészöly Miklós íróhoz is.

 

Kocsi György Atyát Kováts Péter orgonaművész ajánlására kerestük meg kérdéseinkkel.

 

Kedves Plébános Úr!

Nemrég indult el egy sorozat 5 perces hólabda címmel az Orgonabarátok Civil Köre által működtetett orgonás portálon, a  www.orgonabemutato.hu-n, mely sorozat keretében orgonaművészeket, orgonaépítőket, kántorokat, illetve egyházi személyeket  keresünk meg telefonon, hogy egy pár perces, rövid interjú keretében megkérdezzük őket mindennapjaikról, feladataikról, terveikről.

 

Legutóbbi interjúalanyunk  Kováts Péter orgonaművész volt, aki Önhöz gurította tovább a hólabdát. Válaszolna pár kérdésünkre?

- Szívesen.

7. interjú - Kováts Péter orgonaművésszel

M. Kovács Edit  2009.10.29. 21:46

Kováts Péter 1979-ben született Pécsen. Zenei tanulmányait 5 évesen a Nagyatádi Zeneiskolában kezdte, ahol zongorázni Czmerk Györgynél, szolfézst Balajthy Cecíliánál tanult. Első orgonatanára 1992-94 között Kárpáti József volt. Felkészítésével az 1994-es Salgótarjáni Országos Orgonaverseny két különdíját - köztük a legjobb Bach-játékért járót - kapta.
 

Középiskolai tanulmányait a Váci Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte.
 

1998-ban felvételt nyert a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia)orgonaművész-tanári szakára, ahol orgonát Pálúr János és Ruppert István osztályában, zongorát pedig Prunyi Ilonánál tanult.
 

Hivatalos tanulmányai mellett a kezdetektől mestere volt Baróti István, az Esztergomi Főszékesegyház orgonaművész-karnagya.

2004-2008 között posztgraduális- és improvizációs tanulmányokat folytatott Franciaországban (Conservatoire de Reims és Conservatoire de Saint-Maur, Párizs), ahol még két diplomát szerzett. 2005-ben Reimsben, Pierre Mea osztályában Első díjat, majd 2008-ban Párizsban, Pierre Pincemaille neves improvizáció osztályában Improvizációs Aranymedált kapott, melyet a záróvizsgabizottság egyöntetűen ítélt oda.

A hazai közönség számtalan alkalommal hallhatta játszani jelentősebb templomainkban, koncerttermeinkben.

Külföldön Németországban, Olaszországban, Szerbiában, Franciaországban és Ausztriában koncertezett.

Egyházzenészként posztgraduális tanulmányai alatt a reimsi St. Maurice templomban orgonált és Párizsban is rendszeresen hívták különböző templomokba, melyek közül az ismertebbek: Saint Denis Székesegyház, Saint Vincent de Paul és Notre Dame de l’Assomption templomok.

2007-ben a Párizsi Nemzetközi Orgonaversenyen improvizációból bejutott a döntőbe.
2009. júliusában az angliai St Albans-ban megrendezett Nemzetközi Orgonaversenyre egyedüliként interpretáció és improvizáció kategóriába is beválogatták és Tournemire-játékáért - mint a verseny valamennyi elő- és középdöntő fordulói során nyújtott legjobb előadás - Dougles May díjjal tüntették ki.

 

1. Kedves Péter, engedd meg, hogy az orgonabarátok nevében gratuláljak a közelmúltban lezajlott St. Albansi (Anglia) nemzetközi orgonaversenyen elért kiváló teljesítményedhez. Figyelemmel kísértük a versenyt, és nagyon örülünk, hogy fiatal magyar orgonaművészeink ilyen szép eredménnyel szerepeltek.


-
Köszönöm a gratulációt és a megkeresést. Említetted, hogy Baróti István javaslatára hívtatok fel, ezúton is köszönöm neki, hogy gondolt rám és engem ajánlott a következő interjúalanynak.

6. interjú - Baróti István orgonaművésszel, orgonatervezővel, pedagógussal

M. Kovács Edit  2009.10.27. 20:48

Baróti István orgonaművész-tanári oklevelét 1967-ben szerezte a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Pécsi Sebestyén, majd Gergely Ferenc növendékeként. A budapesti II. kerületi Járdányi Pál zeneiskolában kifejtett négy évtizedes pedagógiai munkássága során fiatal orgonisták nemzedékeit indította el útján. Tanítványai közül számosan nyertek felvételt közvetlenül az alapfokú zeneoktatásból a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, és szerepeltek eredményesen hazai és külföldi nemzetközi zenei versenyeken.

1980-tól az Esztergomi Érseki Hittudományi Főiskolán, 1992-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzenei tanszakán is tanít.
1975 óta az esztergomi Főszékesegyház orgonistája és karnagya, a Főszékesegyház újjáépülő orgonájának tervezője.
A Főszékesegyház felszentelésének kerek évfordulóin a bazilika Strigonium énekkarának karnagyaként vezényelte Liszt Esztergomi Miséjét, melyet a Magyar Rádió 1986-ban egyenes adásban közvetített. Kórusával rendszeresen megszólaltatja Liszt többi miséjét és számos mottetáját is.

Liszt Ferenc vallási témájú műveinek egyik legkiemelkedőbb magyarországi tolmácsolója. Repertoárján szerepel Liszt összes orgonaműve, és orgonaátiratot készített a Funerailles című zongoraművéből. Hazai hangversenyei mellett több európai országban (Németország, Franciaország, Románia, Csehország, Olaszország, Ausztria) vendégszerepelt.

Orgonaszakértőként részt vett Magyarország orgonáinak teljes felmérésében (1985-88) és számos orgona tervezésében. Az esztergomi bazilika orgonájának folyamatban lévő felújítása mellett a Nemzeti Hangversenyterem orgonája hangképének, diszpozíciójának tervezője, építésének művészeti szakértője volt. (Szakmai bemutatás forrása: www.wikipedia.hu)

1.Kedves Tanár Úr, engedje meg, hogy az orgonabarátok nevében  szeretettel köszöntsük nemrég ünnepelt 69. születésnapja alkalmából és hogy gratuláljunk a nagy sikerű, október 23-i, ünnepi esztergomi koncertjéhez.

 - Köszönöm.

5. interjú - Kárpáti József orgonaművésszel, pedagógussal, orgonatervezővel

M. Kovács Edit  2009.10.26. 17:59

Ma Dr. Bednarik Anasztázia javaslatára Kárpáti József orgonaművészt, pedagógust, orgonatervezőt kerestük meg telefonon, hogy feltegyünk pár kérdést neki.

Kárpáti József 1930-ban született Budapesten. A Zeneakadémián egyházzenei és orgona szakon végzett, 1957-ben szerzett orgonaművész-tanári oklevelet. Főiskolai évei alatt részt vett Vaszy Viktor karmesterképző mesteriskoláján. 1957 óta tanít orgonát a fővárosi II. kerületi Zeneiskolában. 1968-74-ig a zeneiskola igazgató helyettese is volt. 1992 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzenei Tanszakának orgonatanára. Rendszeresen koncertezik Magyarországon és külföldön egyaránt. 50 éve vezet egyházi- és világi énekkarokat, sok fesztiválon, versenyen és egyéb rendezvényen szerepeltek sikerrel. 1986 óta a Batthyány téri Szent Anna templom orgonaművésze, karnagya és zenei igazgatója. Orgonatervezőként is tevékenykedik. (Szakmai bemutatás forrása:  www.myorganmusic.com)

1. Hogy van, Tanár Úr, mivel foglalkozik épp?

- Köszönöm szépen, jól vagyok, legalábbis a  körülményekhez képest jól.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Orgonakoncertek

Társoldalunk az

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Orgonás adatbázis
 
Partnereink

NÁDOR TEREM

BUDAPEST ZONGORASZALON  

   

 

koncert.lap.hu

 

 

 
Google rank
Google PageRank
 

Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!